Wandkunst

In zijn schilderijen haalt Peter Hoogenboom uit, soms in formaat, maar ook in stevige expressie en kleurgebruik. Hij schept er plezier in om uit het platte vlak te komen en op die manier dimensies toe te voegen. Het hergebruik van materialen schuwt hij hierbij niet. Een fietswiel met een slag erin, de spelers in een tafelvoetbalspel, een wieldop, Barbie poppen, je kunt het zomaar tegenkomen in zijn werk.

In zijn werk maakt hij veel gebruik van heldere herkenbare geometrische vormen, die hij iedere keer op andere wijze in zijn werk inpast. ‘De cirkel is een van de vormen waar ik mij prettig bij voel’, zegt hij er zelf over, de link met de natuur, het universum, met onvoorwaardelijkheid en veiligheid. Het staat voor zacht en aaibaar, voor eenheid en alomvattendheid  voor het samenkomen van vrouwelijkheid en mannelijkheid. Misschien is de cirkel wel de eenvoudigste en meest logische vorm die mensen in de loop der eeuwen heeft geïnspireerd en gefascineerd.’

De wandkunstwerken van  Peter Hoogenboom kunnen  in verschillende series worden samengevat. Die series worden hieronder omschreven

Three dimensional painting on wood called Together we'll stand

Titel: Together we'll stand

Serie: The power of women

Hoe zit het met de maatschappelijke ongelijkheid tussen man en vrouw? Zou de wereld er niet heel anders uitzien als vrouwen meer te vertellen hebben, als er meer vrouwen in leidinggevende posities en aan de top werken? Zou het niet een stuk rustiger zijn in de wereld, als we ooit kunnen zeggen, it’s a womens world? Aan Peter Hoogenboom hoef je het niet te vragen. 

Serie: Refugees

‘Verwoestijning, verdroging, oorlogsgeweld, politieke instabiliteit, en overbevolking, zorgen ervoor dat mensen in toenemende mate gedwongen worden hun geboortegrond te verlaten en te vertrekken naar elders . Maar waar zijn ze welkom de vluchtelingen van nu en de toekomst? 

Titel: Broken circle

Titel: No escape from reality

Serie: Climate change

Menselijk ingrijpen in de natuur, natuurlijk verloop of beiden, een ding is zeker: het klimaat op aarde verandert voortdurend en de laatste jaren lijkt dat snel te gaan. De gevolgen zijn groot: overstromingen, eilanden die onder water verdwijnen en tegelijkertijd ook een enorme droogte die zorgt voor voedselschaarste, opdrogende meren en massale bosbranden. Het is een van de onderwerpen die Peter Hoogenboom bezig houdt en die hij laat terugkomen in zijn kunst.

Serie: Life itself

Over zien, denken, doen en voelen, over emoties, impressies, situaties en acties in relatie tot het leven. 

Titel: Never give up